Coaching: wat het wel en niet is.
Voor sommige mensen roept het woord 'coach' misschien wat terughoudendheid op. Je hoort vaak verhalen dat iedereen zichzelf coach kan noemen, en laten we eerlijk zijn, er lijken er heel wat van ons te zijn. De afgelopen jaren is het aantal coaches explosief toegenomen, zoals vaak wordt benadrukt in de media. Volgens de Ondernemer zijn er nu 2,5 keer zoveel coaches als tien jaar geleden, een stijging die door de Intermediair zelfs als gevaarlijk wordt beschouwd. Bovendien is de term 'coach' geen beschermd beroep, wat betekent dat in principe iedereen zichzelf coach kan noemen. Dat kan inderdaad riskant zijn, want voor je het weet beland je bij iemand die eigenlijk geen idee heeft wat ze aan het doen zijn. Vaak zijn mensen geneigd om op basis van persoonlijke ervaringen te coachen zonder een degelijke achtergrond, maar dat is eigenlijk adviseren en niet het begeleiden van mensen. Gelukkig benadrukken zowel de Ondernemer als de Intermediair dit in hun artikel. Het is echter zo dat negatieve berichtgeving vaak blijft hangen, waardoor de positieve boodschap van het artikel vaak vergeten wordt.
Dus, wat houdt coaching eigenlijk in?
Een coach stelt samen met jou een doel vast waaraan je wilt werken. In een intakegesprek bespreek je wat je dwarszit en wat je wilt bereiken. Samen met je coach identificeer je jouw doel en ga je eraan werken. De coach begeleidt je bij het vinden van antwoorden op specifieke vragen in lijn met jouw doel. Door middel van tools, oefeningen en gesprekken ontdek je zelf wat jouw valkuilen zijn en kom je tot bepaalde inzichten. Een goede coach luistert, stelt de juiste vragen en biedt oefeningen aan die ervoor zorgen dat jij wijzer wordt over jezelf.
Een goede coach geeft geen advies over wat je moet doen. Het geven van advies heeft namelijk niet dezelfde impact als zelf ontdekken wat het beste voor jou is. Bovendien kan het ene advies goed werken voor de ene persoon, maar totaal niet voor een ander. De coach moet je dus niet vertellen wat je moet doen; dat is iets wat je zelf moet ontdekken. En soms heb je daar wat hulp bij nodig, en daar is jouw coach voor.
Vergeet niet jouw eigen inzet
Wat misschien wel het allerbelangrijkste is, is dat je zelf gemotiveerd bent om je acties aan te passen. Als je niet vol energie bent om aan jezelf te werken, wordt het een lastige weg. Onderweg zul je tegen uitdagingen aanlopen en weerstand voelen, maar als je echt wilt, komt het helemaal goed. Het draait ook om bewustwording en oefening. Oefening baart kunst, vooral als het gaat om het aanpassen van gewoontes. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt.
En het mooie is dat dit proces niet alleen leidt tot het behalen van jouw doel, maar ook tot het vertrouwen in je eigen capaciteiten. Het is de bedoeling dat je een andere koers hebt geleerd en handvatten hebt gekregen om in de toekomst mee verder te gaan. Door coaching heb je nieuwe vaardigheden geleerd waar je in de toekomst nog veel profijt van hebt. Je staat sterker, hebt meer zelfinzicht en bent beter uitgerust om uitdagingen het hoofd te bieden. Het is een investering in jezelf met blijvende positieve effecten.
En niet doordat iemand je heeft verteld wat je moet doen, maar omdat je zelf tot inzicht bent gekomen. Dat heeft zoveel meer waarde.
Ben je nieuwsgierig of coaching iets voor jou is? Vraag dan een intakegesprek aan en kijk of er een klik is. Samen kunnen we bespreken wat je wilt en hoe het traject eruit zou kunnen zien.