Waarom geven we meer om spullen dan eigen welzijn?

Heb je je ooit afgevraagd waarom we zonder aarzelen geld uitgeven aan nieuwe kleding, trendy schoenen en de nieuwste gadgets, maar aarzelen als het gaat om zelfzorg? Mijn man las ooit iets over dit onderwerp, en hoewel ik de details niet precies weet, bracht het artikel ons echt aan het denken.

Het feit dat we per jaar honderden euros uitgeven aan materialistische dingen maar moeite hebben met geld uitgeven aan zelfzorg. 

Waarom geven we jaarlijks honderden euro's uit aan materialistische dingen, maar vinden we het lastig om geld uit te geven aan onze eigen ontwikkeling en welzijn? Waarom lopen we rond met allerlei vragen, problemen en pijntjes, terwijl we zonder enige aarzeling ons budget besteden aan schoenen, kleding, sieraden, gadgets en meer?

Korte vreugde van dopamine en de verborgen kosten

Je hoort weleens dat shoppen je gelukkig maakt, en eerlijk gezegd is dat ook zo. Iets nieuws kopen geeft echt een fijn gevoel, en dat komt door dopamine, een stof in je hersenen die te maken heeft met beloning. Dopamine komt vrij wanneer je iets nieuws ontdekt of aanschaft, en dat zorgt voor een blij gevoel. Naast het kortstondige geluk door dopamine worden we constant verleid om bepaalde aankopen te doen, en wordt er min of meer ingeprent dat geluk en succes samengaan met het bezit van specifieke spullen. Dus, het is best lastig om die verleiding te weerstaan en niet toe te geven aan de drang om dingen te kopen.

Bovendien is het vaak niet helemaal duidelijk waar ons geld nu precies naartoe gaat. Van die kleine, regelmatige aankopen, zoals items in de uitverkoop, tot aan onopvallende uitgaven die stiekem toenemen. Als je niet actief je financiën in de gaten houdt, is het gemakkelijk om het overzicht te verliezen. Vaak heb je wel een vaag idee van jouw budget, maar het ontbreekt wel eens aan concrete cijfers. Maar als je alles eens optelt, zul je vaak verrast zijn over de werkelijke omvang van je uitgaven.

Ook ik trap in deze valkuil

Ik moet bekennen dat ik zelf ook in deze valkuil trap. In de afgelopen jaren ben ik me meer bewust geworden van mijn koopgedrag, vooral met het oog op het milieu en onze neiging tot overbesteding. Maar eerlijk gezegd heb ik ook meerdere jassen, een overvolle kast met schoenen en kleding. Laatst betrapten we onszelf erop in IKEA, waar we altijd met meer naar buiten lopen dan oorspronkelijk gepland. We zijn blijkbaar experts in het bedenken van dingen die we "echt" nodig hebben.

Aan de andere kant zijn er dan die pijntjes en klachtjes van het intensief hardlopen, of is het misschien toch stress. Ik moet gewoon de fysio bellen voor duidelijkheid, maar steeds stel ik het uit. Het gaat vast wel over, denk ik dan. Of ik moet gewoon even doorzetten. Maar dan herinner ik mezelf aan dat artikel. Dan denk ik: liever wat minder nieuwe spullen en meer aandacht voor mezelf, want mijn gezondheid is zoveel belangrijker.

Waar leg jij de prioriteit?

Naar mijn idee is uiteindelijk ons welzijn veel belangrijker dan al die materiële bezittingen. Het kopen van spullen geeft een kortstondig gevoel van geluk dat snel vervaagt en niet duurzaam is op de lange termijn. Als je niet lekker in je vel zit, heeft dat impact op alles wat je doet, en daar kan geen nieuwe mooie broek tegenop. Zelfzorg kan misschien een flinke investering lijken in één keer, maar ze brengen zoveel goeds met zich mee waar je nog jarenlang van kunt profiteren.

Dus, loop jij al een tijdje tegen bepaalde struikelblokken aan, heb je constant twijfels over jezelf of bepaalde situaties, voel je je gestrest, of wil je gewoon graag vooruit in je werk? Vraag dan gerust een intakegesprek aan. Dit is altijd gratis, en dan kunnen we samen kijken naar wat je graag wilt bereiken. No-nonsense coaching voor jouw eigen ontwikkeling.

Vorige
Vorige

Voor wie is life coaching?

Volgende
Volgende

10 tips om jouw goede voornemens echt vol te houden